Uncategorized

Stress, een gezonde reactie van het lichaam?

Wat is het oeroude nut van stress?

Stress is een fysieke overlevingsreactie. Een lichamelijk reactie op situaties die als mogelijk bedreigend worden ervaren. Het lichaam wordt klaargemaakt om te vechten, te vluchten of te bevriezen. Deze fysieke overlevingsreactie is een half miljard jaar geleden ontstaan in het vissenbrein. Dieren, maar ook de mens die in en van de natuur leefde, kwamen regelmatig een vijand tegen. Je schatte dan in of je moest aanvallen, net doen alsof je dood was of moest rennen voor je leven.

stress, stressreactie, overleven

De stressreactie in je lichaam.

In een stressvolle situatie worden twee knoppen in je hersenen omgezet. De eerste knop zorgt er direct voor dat er adrenaline wordt aangemaakt, je spieren worden aangespannen, je zintuigen worden scherper, je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, en je bloed wordt naar je spieren gestuurd met als resultaat dat de hersenen minder krijgen en minder goed functioneren. Je hele lichaam is in opperste staat van paraatheid. De tweede knop zorgt voor de reactie dat er cortisol wordt vrijgemaakt, met andere woorden dat je energie wordt aangezet. Je bent nu in staat om snel en adequaat te reageren. Als ons systeem deze stressreactie niet in gang zou zetten, zouden we zeker verloren zijn als we een wild beest op ons af zien komen.

Het gevolg van de stressreactie in de huidige tijd.

Tegenwoordig hebben we te kampen met andere en toegenomen stressoren, en hoeven we niet zo vaak meer onverwachts te reageren op een gevaarlijke vijand. Toch wordt er in ons lichaam dezelfde fysieke overlevingsreacties in gang gezet bij situaties die als ‘bedreigend’ worden ervaren. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten, vluchten of bevriezen, alleen doen we dit in de meeste gevallen niet letterlijk meer. Bijvoorbeeld als je werkgever tegen jou zegt niet tevreden te zijn over jouw resultaten, kan dit als een bedreiging voelen omdat je je baan kan verliezen. Het interne fysieke stress proces wordt in gang gezet, maar je valt je baas niet aan of je vlucht niet de kamer uit. De stress houdt langer aan, omdat het niet fysiek geuit wordt. Fysieke klachten als bijvoorbeeld hoofdpijn en buikpijn en mentale klachten zoals niet meer goed kunnen concentreren en helder denken, zijn het gevolg.

Conclusie

Stress is van oorsprong een gezonde reactie van het lichaam om als levend organisme te kunnen overleven. De fysieke reactie van het menselijk lichaam op stressoren in de huidige tijd voldoet in de meeste gevallen niet meer. Je zou kunnen zeggen dat het hele fysieke stressmechanisme evolutionair niet is mee ontwikkeld.

Hoe kunnen we omgaan met deze fysieke stressreactie zonder er ziek van te worden? Dit lees je in mijn volgende artikel.

Boekentip: Van Big Bang tot Burn-Out

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *