HierZijn (logo)

Praktijk voor bewustwording en ontspanning

Bosbaden

Wil je van stress en vermoeidheid naar ontspanning en energie?

Vraag een kennismakingssessie aan.

Helende kracht van de natuur

Voor een heldere geest in een ontspannen lichaam, in contact met jezelf en in verbinding met de natuur om je heen. Bosbaden is in 1982 in Japan ontwikkeld als aanmoediging om gezond te leven.

Het is wetenschappelijk bewezen dat houtachtige planten phytonciden uitscheiden. Deze organische stof activeert onder andere onze natuurlijke afweer en verminderd het vrijkomen van stresshormonen als cortisol en noradrenaline.

Bosbaden - lopen - Hierzijn

In het bos lopen kan ik zelf ook wel

Dat is ook zo. Misschien ervaar je al wat de natuur met je doet, hoe het je ontspant en hoe het je hoofd leeg maakt. Maar is het zo dat je tijdens je boswandeling nog steeds gevangen zit in je gedachten, je zorgen maakt, je pas versnelt om snel weer aan het werk te gaan… En wil je juist rust, ontspanning, verbinding en een heldere geest? Dan begeleid ik je graag.

Ontspannen

We houden onbewust spanning vast in ons lichaam, wat vaak veroorzaakt wordt door gedachten. Deze spanning heeft zijn effect op de geest en kan resulteren in fysieke klachten. Tijdens het bosbaden begeleid ik je in het bewust worden van deze spanning en laat ik je ervaren hoe jij je lichaam weer kunt ontspannen. Vanuit deze verbinding met je lichaam, maak je contact met de omgeving.

Bosbaden - lopen - lucht - hierzijn

Open je zintuigen

De rustige niet veroordelende natuur biedt dè gelegenheid om je aandacht te richten op al je zintuigen. Hoor de diversiteit aan vogelgeluiden, het ritselen van de bladeren aan de bomen, voel de zachte grond onder je voeten, ruik de hout- harsachtige geur van de naaldbomen, en zie de verscheidenheid aan bomen, bladeren, de insecten op de grond en als je een doorkijkje hebt naar boven: de wonderschone oneindige hemel met zijn wolken, zon, maan en sterren. Zo ervaar je vanuit het contact met jezelf de verbondenheid met het grotere geheel.

Wat kan je verwachten?

We gaan samen 1,5 uur het bos in. We wandelen, we vertragen, we zijn stil. Ik begeleid jou in het contact maken met èn het ontspannen van je lichaam. Ik gebruik daarvoor onder andere technieken uit de Trager Approach (een prettige en effectieve vorm van bewegingseducatie die gericht is op ontspanning en grotere beweeglijkheid). We staan stil, we openen onze zintuigen. Ik begeleid jou in het met ruime aandacht aanwezig zijn. Gedachten verdwijnen naar de achtergrond. Je voelt je ruim, gegrond, ontspannen en verbonden.

Nooit meer hetzelfde

Na één of meerdere sessies Ontspanning in Beweging, beweeg je nooit meer hetzelfde. Je bent je bewust van spanning in je lichaam en je weet jezelf te begeleiden naar ontspanning. En je bent vaker present in het nu aanwezig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

De belangrijkste basis om van stress af te komen is jouw wil. Wil je echt herstellen? Zet dan de volgende stappen:

  1. Verminder de druk en prikkels van buitenaf
  2. Houdt een vast dag- en weekritme aan met voor jou voldoende bedrust
  3. Beweeg voldoende (niet persé sporten, dit kan teveel zijn afhankelijk van de ernst van de klachten)
  4. Neem gezonde voeding tot je en vul dit aan met supplementen (link naar artikel op mijn pagina over Richard de Leth?)
  5. Leer je lichaam en geest opnieuw ontspannen (link naar massage pagina?)
  6. Bevrijd hardnekkige patronen in jou die stress veroorzaken (link naar healing pagina?)
  7. Heb geduld met het herstelproces en blijf vriendelijk naar jezelf
  8. Kijk opnieuw wat jij wil en aankunt in jouw leven, het leven is er om te vieren, niet om met of tegen te vechten

Ik kan je begeleiden in het ontspannen van jouw lichaam en geest door middel van de massages en healingen die ik geef. Hardnekkige patronen zoals overtuigingen, aannamen en identificaties die stress veroorzaken kan ik door middel van healing bevrijden.

Heb je behoefte aan rust, stilte en ontspanning, maar blijf je onrustig? Dan bestaat er een grote kans dat jouw gedachten je in de greep hebben. Hier een aantal tips om je uit het harnas van het hoofd te bevrijden en je gedachten de rol van dienaar te geven.

  1. Ga geen moeite doen gedachten weg te willen hebben. Dit heeft hetzelfde effect als ‘denk niet aan een roze olifant’. Gedachten weg willen hebben, zorgt ervoor dat je met je aandacht juist bij je gedachten bent.
  2. Zie dat je niet je gedachten bent, maar dat je ze hebt. En dat er dus iets ruimers in jou is dat aan het stuur is. Visualiseer dat je zo ruim bent als de hemel, en jouw gedachten zijn als wolken die voorbijdrijven. Als jij niet op de wolk stapt, dus niet met een gedachte bemoeid, drijven ze gewoon voorbij.
  3. Dat wat je aandacht geeft groeit. Verplaatst je aandacht van het denken naar het voelen. Daarvoor kun je heel goed je lichaam gebruiken, door letterlijk je voeten te voelen op de grond of een begeleide bodyscan te doen. Dit ontspant en maakt je present in het hier en nu.
  4. Het is als een nieuwe spier trainen. Heb geduld en ben vriendelijk naar jezelf. Als je het lastig vind jezelf te begeleiden, laat je dan begeleiden om jezelf op weg te helpen.

“Waar je naar kijkt verandert, waar je je tegen verzet, blijft.” ~ Nisargadatta

Stressklachten ontstaan als jouw draagkracht (dat wat je aankunt) niet in balans is met wat er van jou gevraagd wordt of wat je denkt dat er van je gevraagd wordt en dit lange tijd aanhoudt.

Met mindfulness, het bewust aandacht geven aan het moment zonder hierover te oordelen, zorg je ervoor dat je uit je vaste gedachtenpatronen gaat. Je gaat van daar en dan naar hier en nu. Je gaat zien dat je gedachten en gevoelens van voorbijgaande aard zijn, zodra jij je er niet mee bemoeid. Je ziet dus dat je het vast kunt houden, maar ook los kunt laten. Dit geeft ruimte, ontspanning, genieten van het nu, keuzevrijheid en het helpt je jouw patronen te herkennen en automatische reacties te doorbreken.

Dus helpt mindfulness jou van je stressklachten af? Het heeft er zeker een grote invloed op. Doordat de identificatie met de gedachten zijn losgelaten en er ruimte is gecreëerd wat er NU afspeelt, weet je/ voel je beter wat je (niet) wilt en wat (niet) goed voor je is. Als je hier bewust van bent, kun je keuzes maken.

“Door onszelf open te stellen voor de helende ervaringen in de natuur, kunnen we niet alleen ons welzijn, maar ook het welzijn van de wereld vergroten.”

Annette Lavrijsen